Varför pauser på jobbet är viktigt

Att ha ett jobb att gå till är viktigt för alla men det kan bli jobbigt att sitta på ett kontor långa stunder. Det har nämligen gjorts studier där forskare har kommit fram till att sitta still allt för långa perioder är inte bra för människans hälsa.

Vad rekommenderas det då att människor som har ett stillasittande jobb gör för att få avlastning? De ska ta kortare pauser i jobbet. Varje anställd på ett företag har rätt till minst 5 minuters pauser varje timme och denna kan de använda till olika saker om de vill. Det är individuellt vad du vill göra med din paus men du kan ta en kopp gott kaffe under någon av pauserna under dagen. Det kommer att göra din mer pigg och orka längre. Det finns även andra saker som du kan göra på din paus.

  • Du kan gå på toaletten, promenaden till toan gör att du ändå rör på dig.
  • Du kan ta en promenad genom kontorsbyggnaden
  • Du kan gå till en restaurang för att dricka en kopp kaffe eller äta lunch.
  • Du kan ta en promenad i området som ditt kontor ligger i.

Undvik stillasittande

Trots att du har rätt till 5 minuters paus, finns det ingenting som säger att du inte får ta längre pauser. Att ta en promenad i det fina vädret kan göra att du blir mycket piggare och kommer klara av den långa arbetsdagen. Det finns inget som säger att du ska ta rast varje timme även om du har rätt till det utan du kan faktiskt dela upp det.

När du känner att du behöver ta en paus för att rensa tankarna, kan du få göra det, utan att någon annan lägger sig i. Att ta pauser då och då är inte bara bra för att du rör på dig, det är även ett sätt att vila huvudet och ögonen från skärmen. Det är nämligen uttröttande för oss att sitta längre stunder och stirra på datorskärmarna. Kontorsjobbare sitter annars många timmar framför skärmarna och jobbar. Därför är det bra att lagen om pauser har tillkommit, annars hade dessa kanske inte orkar jobba.