Slarv med bokföring är brottsligt

Har du svårt att få rätsida med företagets bokföring? Då gör du smart i att ta hjälp av en expert på området för att få böckerna på banan igen – slarv med bokföringen är nämligen brottsligt och kan leda både till dyra böter och i värsta fall fängelse om det vill sig riktigt illa.

För att få koll på företagets bokföring kan det vara smart att ta hjälp av en redovisningsbyrå som är experter på området, för slarvar du kan det gå riktigt illa. Att fiffla med sin bokföring är nämligen ett brott och straffas med både böter och fängelsetid beroende på hur grova redovisningsbrotten är.

Hårda straff för bokföringsbrott

Det kan löna sig att ta hjälp med bokföringen om man inte riktigt har ordentlig koll själv som egenföretagare och en som fått erfara detta den hårda vägen är en man i Örebro. Han har fifflat med bokföringen upprepade gånger, av misstag eller inte låter vi vara osagt, och detta har gjort att han nu står inför ett sex månaders fängelsestraff och när han väl kommer ut igen har han dessutom fått näringsförbud på tre år. Varför han fått så strängt straff har att göra med två saker: att han åkt dit på tvivelaktig bokföring tidigare och att han har en examen i juridik vilket, enligt rätten, rimligtvis bör göra honom fullt medveten om vad man får och inte får göra rent lagligt när det kommer till bokföring. Mannen själv nekar dock anklagelserna:

”Företagaren har förnekat brott och hävdat att en annan man varit den faktiska ställföreträdaren, som även ansvarat för bokföringen. Tingsrätten köper inte den förklaringen eftersom företagaren var ensam styrelseledamot och ägare av företaget.” läs mer om händelsen här.

Så vad blev den slutgiltiga domen? Mannen döms för fyra fall av bokföringsbrott och även fyra fall av försvårande av skattekontroll. Lärdom? Ta hjälp med bokföringen och undvik fiffel så slipper man hamna i klaveret med rättvisan.