Sitt rätt framför datorn

Fler och fler jurister har ett jobb där de sitter vid datorn stora delar av arbetsdagen. Men att sitta framför datorn i flera timmar är inte speciellt bra för kroppen. För att få en god ergonomi på arbetsplatsen bör man ha rätt inställningar på stol och bord, men även ta pauser.

2120753-serious-black-businesswoman-at-desk

Rätt inställning på jobbstolen kan vara mer effektivt för hälsan än att träna regelbundet, konstaterar man på Dagens Nyheter. 12 procent av alla svenskar arbetar framför en dator mellan nio och tolv timmar varje dag. De vanligaste skadorna som kan uppstå vid jobb framför datorn är trötta ögon och nackbesvär visar en undersökning. Endast fem procent av dem som har dessa besvär väljer att berätta det för sin arbetsgivare. Den som sitter fel kan alltså inte kompensera detta med att träna regelbundet, utan en bra ergonomi är avgörande för att undvika spänningshuvudvärk och hjärt- och kärlsjukdomar.

Ställ in rätt!

För att ha en bra ergonomi på jobbet gäller alltså dels att man har bra inställningar och dels att man faktiskt har kontorsmöbler som går att justera. Enligt experter ska man ha en något framåtlutad stol och bordet ska vara i den höjd som gör att skuldror och axlar är i en avslappnad position när man använder tangentbordet. Man ska även ha ungefär 60 centimeter till skärmen. Men det finns även fler justeringar man kan göra för att sitta mer ergonomiskt:

  • Stolen ska vara inställd så att man får stöd för hela fötterna i golvet och inte spänner lårmuskulaturen. Armarna ska kunna vila på armstöden så att axlarna blir avspända.
  • Bordets höjd bör vara så att man kan vila armarna på bordet i en bekväm ställning. När man skriver på tangentbordet behöver man stöd för underarmarna nära armbågen.
  • Datamusen ska vara så nära kroppen som möjligt och man ska inte behöva vrida ut axelleden.
  • Bildskärmen bör vara i en sådan position att blicken blir riktad något nedåt. Läs mer.

Ta paus och byt ställning

Något som även är viktigt förutom rätt inställningar, är att variera ställningen och ta pauser ibland, skriver Helsingborgs Dagblad. Efter en halvtimmes jobb vid datorn kan det vara bra att ställa sig upp, gå på toa eller ta en kaffe till exempel.