Kan EU-valet påverka ditt företag?

Med helgens EU-parlamentsval och nya konstellationer i EU-parlamentet är det förstås många med företag förankrade både i Sverige och ute i Europa som undrar om detta kan komma att påverka deras verksamhet. Svaret beror lite på vilken typ av handel du bedriver, men det bästa är att vända sig till din revisor för att reda ut vad du har för framtidsutsikter att ta hänsyn till. Många frågar till exempel om Brexit kan påverka deras företag.

Har du en revisor som har koll på globala händelser, som arbetar både stort och smått och kan förbereda dig på händelser som förutspås ske i framtiden – på börsen, marknaden eller ekonomiska och juridiska frågor? Har du inte det bör du skaffa en revisor med just de kvaliteterna. Läs mer.

Vad händer med företagets ekonomi?

Det är många som driver företag idag helt utan en tanke på att vi har frihandelsavtal som täcker stora delar av Europas alla länder – EU. Men förändringar i EU som Brexit eller nya parlamentkonstellationer kan leda till att ekonomin i ditt företag påverkas på ett eller annat sätt. Det kan vara att konsumtionsmönstren förändras hos dina kunder, eller att dina leverantörer påverkas på något sätt. Exakt hur just din verksamhet påverkas är inget som går att ge generella svar på, utan något du måste diskutera och analysera med en revisor.

GDPR är en lagstiftning som direkt och indirekt har påverkat den större majoriteten av alla företag och verksamheter både i och utanför EU. Förmodligen vet din IT-ansvariga mer om GDPR än om din ekonom, även om din ekonom kan svara på ekonomiska spörsmål kring lagändringen.

Ett beslut i EU-parlamentet som påverkar din verksamhet är det nya direktivet om arbetskraft. Såhär beskriver Aftonbladet lagen:

”Lika lön för lika arbete. Den principen ska gälla även för EU-medborgare som är tillfälligt utsända på jobb i ett annat EU-land. Detta enligt det nya utstationeringsdirektivet som godkändes av parlamentet i fjol och träder i kraft 2020.”