Bättre att krypa till korset

När man talar om jurister och vad de jobbar med så är det inte helt ovanligt att ordet skatt kommer upp. Att skatta är något som de flesta gjort i sitt liv, åtminstone de som har en inkomst från arbetsgivare eller försäkringskassa.

Som egen företagare så måste man meddela skatteverket om allt som sker i företaget rent ekonomiskt. Misslyckas man med att redovisa sina siffror så är det direkt något som skatteverket reagerar på, då är det bättre att krypa till korset och medge sina misstag än att fly.

Jurister jobbar mycket med företag och frågor som ofta involverar skatter, bokföring och redovisning. Är det något som inte stämmer i hur man har redovisat sina siffror så är det skatteverket som direkt reagerar. Väljer man att fly istället för att fäkta så är det definitivt inte till ens fördel om man ska lämna in en frivillig rättelse. Att vara på god ton med skatteverket är helt klart viktigast när det handlar om företagande. Risken är att man får näringsförbud om man inte sköter sig och då är alla chanser att starta företag igen körda.

Alla skattebrottslingar är inte sluga affärsmän som vet exakt vad de sysslar med. En tumregel för att smita från skatt är att ligga lågt och att annonsera ut sin roll i företaget när man gömmer sig från skatteverket är inte det smartaste. Det gjorde en man som inte redovisat sina siffror och vägrade erkänna sin roll i företaget, dock var han duktig på att berätta om det i sociala medier:

Enligt Skatteverket har det aktuella företaget, som är registrerat på Brittiska Virgin Islands, gjort betalningar för mannens räkning, bland annat för en Porsche 911, och på detta sätt ersatt honom för arbete han utfört för företaget.

Detta har mannen som bor i Djursholm sedan inte redovisat.

Skatteverket kunde via det sociala nätverket Linkedin se att mannen arbetat som head trader för företaget.(Läs mer om den mindre smarta skattesmitaren)

Detta är något som ingen jurist skulle rekommendera och det bästa är som sagt att krypa till korset.