Att bokföra företagets inköp

Pappersarbete bokföringAtt köpa in saker till sitt företag är något helt annat än att göra privata inköp. Dels går det att dra av momsen för inköpen, dels måste alla inköp bokföras korrekt.

Många företag tar hjälp av en redovisnings- eller bokföringsbyrå. Det beror på att juridiken kring redovisning och bokföring kan vara ganska snårig. En byrå som kan erbjuda hjälp med de flesta typer av bokföring är Modern Ekonomi, som ni hittar på https://www.modernekonomi.se/.

Inte minst kan bokföringsbyrån hjälpa till i frågor om huruvida inköp ska bokföras på företaget eller inte. Det är vanligt att lägga ut även för sådant som ska användas i företaget med egna pengar, när man är egenföretagare, men för det mesta är det mer fördelaktigt att betala med företagets pengar. Tidningen Driva Eget har ett formulär där du kan räkna ut hur mycket pengar du sparar på ett specifikt inköp. Du hittar formuläret här.

Se upp för felaktiga avdrag

Det är dock viktigt att det blir rätt, för många företagare gör felaktiga avdrag. Det händer att Skatteverket gör specialgranskningar av avdrag som har gjorts. För ungefär tio år sedan var omfaktureringar, där en vara köps för privat bruk men faktureras så att den ser ut som företagsinköp, vanliga. Efter att myndigheten blivit mer uppmärksam på den här typen av problem, bl.a. efter ett avslöjande av Sveriges Radio, har omfakturering blivit mindre vanligt. Det är dock viktigt att inte göra misstag som kan misstänkas vara omfakturering.

Spara alltid kvittot eller fakturan på alla varor eller tjänster du köper till din bokföring. Moms på varor eller tjänster som du köper bokför du som ingående moms. Moms på din försäljning bokför du som utgående moms.  Du deklarerar den ingående och utgående momsen i din momsdeklaration. Om den ingående momsen är högre än den utgående har du moms att få tillbaka. I annat fall ska du betala in pengar.

Några exempel på hur olika affärshändelser ska bokföras finns här.